Varkens geboord door de gemeenteraad van Zaandam. Kortom, er is creativiteit, enthousiasme en zelfs geld genoeg om ´out of the varkensbox´ te denken. Koppel dit aan de uitspraken van minister Brinkhorst, via Veerman tot Dijkstra, dat de varkenssector zich moet richten op kwaliteit en niet op bulk, op de hoogopgeleide en kapitaalkrachtige bewoners van de driehoek London - Paris - Berlin, en dan vraag je je af waarom dit sinds pak ‘m beet 1997 nooit is gelukt. Dat heeft minder met de stalconcepten van doen, dan met marketing, met de verdeling van inkomsten in de keten en met vierkantsverwaarding. Allemaal bekende factoren. En dat het nooit gelukt is, heeft vooral te maken met een gebrek aan sturing door de overheid en een varkenssector die niet verder denkt dan een varkensneus lang is.” Concurrentie kipnugget „De varkenssector zal overigens wel radicaal moeten veranderen. Er is nu al sprake van overproductie, overfinanciering en varkensboeren die jarenlang interen op hun eigen vermogen. Er is nu al geen geld voor een grootschalige sanering. Laat staan dat er geld is voor een transitie naar een heel ander soort stal. In Silicon Valley zijn mensen als Bill Gates en Sergey Brin van Apple en Google met enorme bedragen en marketingkracht vervangers aan het ontwikkelen voor vlees, ei en zuivel. Daardoor ziet de toekomst voor regulier vlees er nog somberder uit. Vooral de gewone, weinig onderscheidende stukken vlees zoals kipnuggets, ham en hamburgers zullen concurrentie krijgen van vleesvervangers. De meeste mensen letten vooral op de prijs en zijn geen fijnproevers. Zij proeven door de dikke laag mayonaise en tomatenketchup het verschil toch niet tussen een hamburger en een goed nagemaakte vegaburger. Met de marketing zoals we dat gewend zijn van Apple en Google zal de omzet van vleesvervangers snel groeien. In alle eerlijkheid: stichting Varkens in Nood is blij met deze ontwikkeling maar had die liever in Nederland gezien dan bij Bill Gates in de VS.” Hoogwaardig vlees „Wat is dan de toekomst van de varkenshouderij? Die ligt in hoogwaardige producten, waar geen nepvlees tegenop kan en dus in hoogwaardige dieren, een hoogwaardige behandeling van het vlees en in slimme en innovatieve huisvesting. Alles, van zaadje tot karbonaadje, moet perfect zijn. Geen plofvarkens, maar stevige, robuuste varkens. Ambachtelijke verwerking van het vlees. Geen geperste fabrieksham, maar hammen die een flinke tijd hangen. Goed veevoer, geen industriële bagger. En stallen die voldoen aan de natuurlijke behoeften van het varken. Pas dan kom je met een goed product. Dat heeft nog al wat consequenties, want het betekent dat de productie in Nederland flink daalt, met zeker de helft. Er is sowieso geld nodig voor de sanering van de vee-industrie. En er is geld nodig voor innovatie: voor nieuwe stalconcepten en marketing en voor de ontwikkeling van vleesvervangers. Dat geld moet komen van een accijns op vlees. De gemiddelde Nederlander eet 75 kilo BOER EN BOUW 21 vlees per jaar (op basis van karkasgewicht). Bij een accijns van één euro per kilo komt er meer dan een miljard euro per jaar beschikbaar. Met duurder vlees wordt de transitie naar een vernieuwende innovatieve, schone en diervriendelijke productie van vlees ingezet en kan de vee-industrie (deels) gesaneerd worden.” Creatief denken „Natuurlijk kent dit plan allerlei haken en ogen, maar dat moet ons er niet van weerhouden creatief en vernieuwend te denken. De varkenssector is heel erg goed in het vinden van beren op de weg en kortetermijndenken. In Silicon Valley denken ze Amerikaans, in kansen en mogelijkheden. Dat zou een eerste stap zijn. Denk uit de varkensbox! Stap twee is dat de overheid haar (primitieve) gedachten over de vrije markt laat varen en leiding geeft aan dit proces en via een vleestaks zorgt voor de nodige middelen. En de derde stap is een samenwerking is tussen varkensboeren, organisaties als Wakker Dier en Varkens in Nood, supermarkten en wetenschappers en een daadkrachtige overheid om deze enorme omwenteling in gang te zetten. Daarna kunnen de bouwers van varkensstallen aan de slag!” ‘ Dat het nooit gelukt is, heeft te maken met een varkenssector die niet verder denkt dan een varkensneus lang is ’ Tekst: Reinout Burgers Beeld: Susan Rexwinkel Pagina 20

Pagina 22

Scoor meer met een online winkel in uw vakbladen. Velen gingen u voor en publiceerden clubmagazines online.

Boer en Bouw 2015 Lees publicatie 10Home


You need flash player to view this online publication